„Rarytas Lubuski w kuchni” w Nowej Soli
Dziś odbył się trzeci pokaz kulinarny z cyklu Rarytas Lubuski w kuchni.
Uczniowie wraz z Szefem kuchni Szymon Czerwiński przygotowywali dania na bazie gęsiny i innych produktów regionalnych od naszych lubuskich producentów.
Tuż przed rozpoczęciem gotowania Pani Grażyna Dereń z Dereniówka” poprowadziła prelekcję na temat wartości odżywczych mięsa z gęsi, ich hodowli oraz o rodzinnym gospodarstwie, które prowadzi.
Co wspólnie przyrządziliśmy?
⭐️Uda gęsie z dyniowymi kopytkami
⭐️Gęsią wątróbkę na chałce
Poznaliśmy dziś wspaniałych ludzi – Panią Dyrektor i nauczycieli zawodu z pasją i ambitną, chętną do nauki i działania młodzież.
Jesteśmy dumni, że możemy brać udział w takich projektach!
Mamy nadzieję, że uczniowie będą w swojej kuchni sięgać po produkty lokalne, od lubuskich producentów.
Dziękujemy wszystkim za dziś!