W dniach 20-25 września 2022r. odbywa się misja gospodarcza lubuskich przedsiębiorców do Hiszpanii – Alicante połączona z udziałem w międzynarodowych targach spożywczych IV Gastronomica Alicante
Misji przewodniczy Pan Łukasz Porycki – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego. W wydarzeniu bierze udział 8 lubuskich przedsiębiorców MŚP z branży spożywczej i branż komplementarnych wraz z przedstawicielami samorządu.
Podczas misji lubuska delegacja wzięła udział w targach ALICANTE GASTRONÓMICA – IV edycja. Są to największe targi branży spożywczej w całej Hiszpanii. Organizatorzy tegorocznej edycji przygotowali dla odwiedzających: 36 000 metrów kwadratowych powierzchni targów, dwa duże pawilony i sceny, w których odbywają się:
– prezentacje produktów spożywczych i pochodnych (prezentacje ponad 250 wystawców),
– warsztaty gastronomiczne,
– showcooking,
– konkursy,
– degustacje produktów regionalnych,
– wykłady kucharzy i ekspertów branży, przybywających z różnych miejsc Hiszpanii: Alicante, Granada, Madryt, Burgos czy Albacete,
– konferencje i pokazy związane z marketingiem i sprzedażą bezpośrednią produktów;
– kongresy gastronomiczne.
Szeroka gama wystawców pokazuje publiczności i profesjonalistom z branży odwiedzającym targi regionalne specjały gastronomiczne z prowincji, przedstawia historię pochodzenia produktów, prezentuje marki jakościowe oraz produkty lokalne i inne produkty ekologiczne i rzemieślnicze, a także typowe wina i napoje, sprzęt lub usługi.
Alicante przygotowała całkowicie odnowiony obraz targów, z zaangażowaniem w cyfryzację poprzez zintegrowanie z projektem gigantycznych, pełnokolorowych ekranów LED, które umożliwią uczestnikom integrację szerokiej gamy ofertowej działań i wydarzeń.
Tegoroczny cel targów zakłada wsparcie również dla sektora hotelarskiego i rozpowszechnianie za jego pośrednictwem wysokiej jakości gastronomii, zrównoważonej, nakierunkowaną na smak, produkty regionalne i lokalne oraz zdrowe gotowanie.
Rada Prowincji Alicante, Izba Handlowa Alicante i Instytucja Targowa Alicante, przy wsparciu Generalitat Valenciana, którzy spotykają się na tym wydarzeniu zachęcają do promowania zdrowego działania i zdrowej diety opartej na rodzimych produktach, zarówno z morza, jak i gór.
Uczestnicy misji zapoznali się z ekspozycją targów, przeprowadzili rozmowy na stoiskach z zainteresowanymi firmami. Realizowane są również spotkania B2B, podczas których przedsiębiorcy odbywają szereg rozmów biznesowych.
Wydarzenie organizowane było w ramach projektu „Promocja gospodarcza regionu poprzez udział w zagranicznych targach i misjach gospodarczych” ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego – Lubuskie 2020, w ramach Osi Priorytetowej 1, Działanie 1.4. Promocja regionu i umiędzynaradawianie sektora MSP, Poddziałanie 1.4.1 Promocja regionu i umiędzynarodowienie sektora MSP – projekt realizowany poza formułą ZIT.