Rozpoczynamy cykl filmów z tegorocznych spotkań kulinarnych ,,Rarytas Lubuski w kuchni”!
Było pysznie, aromatycznie i przede wszystkim… regionalnie!
Za nami cztery kulinarne spotkania, prezentujące wszystko to, co w naszym województwie jest wyjątkowe. Podkreśliliśmy różnorodność ziemi lubuskiej organizując każde spotkanie w miejscu o innym charakterze i specjalizującym się w innych smakach.
Wyjątkowi lubuscy kucharze ukoronowali w swoich potrawach smak produktu regionalnego, dzięki czemu powstały niepowtarzalne przepisy, które udostępnialiśmy na naszej stronie internetowej i Facebooku.
Pierwszy tegoroczny przystanek – ,,Rarytas w Mierzęcinie” odbył się 18. maja w Pałacu Mierzęcin. Inauguracyjna kulinarna podróż przepełniona była smakami na bazie dziczyzny, nabiału, warzyw i owoców w oryginalnych kompozycjach autorstwa Szefa Kuchni Pałacu Mierzęcin Pawła Salamona.
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami filmowymi z wydarzenia:
Zapowiedź filmu ,,Rarytas w Mierzęcinie”:
Przepis na pasztet z królika:
Przepis na krem z buraka:
Przepis na golonkę z jelenia w sosie z czeremchy:
Przepis na dekonstrukcję szarlotki:
Reportaż z pokazu kulinarnego: