18 maja w Pałacu Mierzęcin odbyło się pierwsze tegoroczne spotkanie kulinarne w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” – Rarytas w Mierzęcinie.
,,Rarytas Lubuski w kuchni” to inicjatywa Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w ramach, której prezentowane są pokazy kulinarne potraw na bazie produktów regionalnych. Cykl, który jest kontynuowany od 2021 roku ma na celu zaprezentowanie walorów i wyjątkowych smaków kuchni regionalnej, a także zachęcić mieszkańców województwa lubuskiego do kupowania lokalnie!
Zaproszeni goście mieli okazję obejrzenia pokazu kulinarnego i spróbowania dań, przygotowanych na bazie królika, jelenia oraz owoców i warzyw.
W ramach wydarzenia odbyła się konferencja prasowa, w której uczestniczyli: Wicemarszałek Województwa Lubuskiego Pan Łukasz Porycki, Dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego Pan Jacek Urbański, Przewodnicząca Rady Programowej LCPR Pani Grażyna Dereń, szef kuchni Pałacu Mierzęcin , autor przygotowywanych dzisiaj dań Pan Paweł Salamon, a także przedstawicielka Pałacu Mierzęcin Pani Anna Chudzińska
Na stołach zaproszonych gościły dania autorstwa Szefa Kuchni Pawła Salamona.
Kompozycje smaków produktów regionalnych ujęte zostaly w pasztecie z królika z konfiturą śliwkową i olejem porowym, kremie z buraka z lodami jogurtowymi, golonce z jelenia w sosie z czeremchy z pierożkiem warzywnym, dekonstrukcji szarlotki