05 września podczas XXII Lubuskiego Święta Plonów w Żaganiu, czyli dożynek wojewódzkich na scenie wręczone zostały wyjątkowe wyróżnienia – „Ambasadory” Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.
W związku z tym, że w ubiegłym roku, ze względu na pandemię nie wręczono żadnych odznaczeń,
w tym roku kapituła przyznała aż 6 wyróżnień.
Tytuł Ambasadora otrzymali:
Pan JAN ŚWIREPO – Radny Sejmiku województwa lubuskiego VI kadencji.
Pan ARKADIUSZ DĄBROWSKI – Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Pan PIOTR CZURA – z Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Pani PAULA LENCEWICZ i Pan MICHAŁ CZARNECKI ze Stowarzyszenia Przyjaciół Twojego Zielonego Targu. Pomysłodawcy i założyciele cotygodniowego targowiska „Twój Zielony Targ” odbywającego się na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli.
Pan ZBIGNIEW MOTYKA – Prezes Fundacji Stowarzyszenie Łowcy Smaków. Pomysłodawca inicjatywy: Folwark Zamkowy, który odbywa się co dwa tygodnie się w Żarach. Właściciel Rodzinnej Masarni „Motyka”.
Pan SZYMON PŁÓCIENNIK – Jeden z pomysłodawców Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic, jednocześnie członek Fundacji Tłocznia, dziennikarz Zielonogórskiej Gazety Wyborczej, działający na rzecz środowiska winiarskiego.
Tytuł „Ambasador” Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego jest prestiżowym wyróżnieniem, przyznawanym corocznie przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego oraz Radę Programową działającą przy jednostce, osobom, stowarzyszeniom, instytucjom przyczyniającymi się do promocji województwa lubuskiego.
Kapituła postanowiła wyróżnić osoby, którym na sercu leży produkt regionalny, które pielęgnują
i zachowują bogatą spuściznę kulinarną regionu. Laureaci tego wyróżnienia to osoby, które od kilkunastu lat wspierają kulinarne dziedzictwo, dbają o odpowiedni wizerunek produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Sukcesywnie promują lubuskich producentów, a tym samym rynek produktów regionalnych i lokalnych województwa lubuskiego informując o wyjątkowych walorach tychże produktów
Wszystkim wyróżnionym serdecznie gratulujemy i liczymy na dalszą współpracę.