9 lipca 2021 roku w Porcie w Cigacicach odbyło się czwarte spotkanie w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni” – Rarytas nad Odrą.
W piątek do tego urokliwego i niepowtarzalnego miejsca zawitał Jubileuszowy XXV Flis Odrzański, który przemierza Odrę na odcinku Ścinawa – Szczecin, czyli trasę 414 km.
Odwiedzający oprócz wspólnego przywitania flisaków mieli możliwość uczestniczenia w atrakcjach, przygotowanych przez Organizatorów, czyli Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego oraz Przystań Tu.
Od godziny 14:00 odbywał się targ – BAZAR RZEKA, na którym odwiedzający mieli możliwość zakupienia produktów od lubuskich producentów oraz rękodzielników.
Jak wykorzystać w kuchni produkty regionalne można było dowiedzieć się oglądając pokazy kulinarne, przygotowane w ramach cyklu ,,Rarytas Lubuski w kuchni”. Tematem przewodnim spotkania były warzywa, zioła oraz wołowina.
Jak podkreśla wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn „Rarytas lubuski w kuchni” to cykl ośmiu spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania zorganizowane zostaną w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego.