“Rarytas Lubuski w kuchni” – Spotkanie z dziczyzną i rybą w Agroturystyce Maya

W środę 16 czerwca 2021 roku w Agroturystyka Maya w miejscowości Gorzyca odbyło się drugie spotkanie kulinarne w ramach cyklu kulinarnego organizowanego przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego ,,Rarytas Lubuski w kuchni”.

Tematem przewodnim spotkania były dania z dziczyzny i ryb. Dodatkowo uczestnicy spotkania mieli możliwość wysłuchać prelekcji Prezesa Koła Łowieckiego “Rogacz” „O roli zdrowej żywności z polskich lasów oraz działalności myśliwych na rzecz lasów i zwierzyny tam żyjącej”.

Jak podkreśla Wicemarszałek – Pan Stanisław Tomczyszyn „Rarytas Lubuski w kuchni” to cykl ośmiu spotkań, podczas których odbywają się pokazy gotowania na bazie produktów regionalnych od lubuskich producentów. Spotkania zorganizowane będą w różnych powiatach, na terenie województwa lubuskiego.

Agroturystyka Maya to miejsce położone nad rzeką Obrą, 6 km od Międzyrzecza. Pośród pięknych lasów i jezior czeka regionalna kuchnia, miejsca noclegowe, pole biwakowe, spanie na sianie oraz moc atrakcji, m.in.: rekreacja konna, spływy kajakowe, trasy piesze i rowerowe.