Ruszyła rekrutacja na czwarte darmowe szkolenie ONLINE w ramach cyklu szkoleniowego w Akademii Producenta.
UWAGA:
W szkoleniu udział mogą wziąć tylko osoby zarejestrowane w bazie producentów Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego!
Nie ma Cię? Dołącz i współpracuj z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego.
*W razie pytań, wątpliwości prosimy o kontakt pod numerem telefonu: 501 045 876
TEMAT SZKOLENIA:
„Zasady prowadzenia gospodarstw w systemie rolnictwa ekologicznego. Zasady produkcji żywności ekologicznej”
Jeżeli ktoś z Państwa, jest zainteresowany materiałami ze zrealizowanego szkolenia, proszę o kontakt na sekretariat@lcpr.pl
Termin szkolenia: 11 marca (czwartek) w godzinach: 13:00-17:00
Program szkolenia:
1. System kontroli produkcji ekologicznej (ramy prawne, definicje, organy odpowiedzialne)
2. Cele i zasady rolnictwa ekologicznego:
- produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, zbiór i pozostałe działalności
3. Zasady produkcji żywności ekologicznej:
- surowce,
- przebieg/warunki procesu produkcji,
- magazynowanie oraz transport,
- stosowanie dodatków, substancji pomocniczych i in. używanych do produkcji przetworzonej żywności ekologicznej
4. Dokumentowanie działań
5. Odstępstwa
6. Przebieg i zasady kontroli
7. Znakowanie na poziomie gospodarstwa (unijne logo produkcji ekologicznej)/Znakowanie żywności ekologicznej (unijne logo produkcji ekologicznej)
Prowadzący:
Wojciech Głąb – od 2004 roku związany z rolnictwem ekologicznym. Od 12 lat pracuje w branży certyfikacji żywności. Obecnie zajmuje się nadzorem nad realizacją procesów certyfikacji w systemach jakości żywności: rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne, QAFP, QMP, PQS, PTiR, Jakość Tradycja, Integrowana Produkcja Roślin, ESTA i in. (opracowywaniem kryteriów technicznych, przeprowadzaniem audytów i kontroli, reprezentowaniem jednostki certyfikującej na spotkaniach branżowych, konferencjach, szkoleniach krajowych i zagranicznych, współpraca
z GIJHARS, PIORiN, ARiMR).
Każdy uczestnik szkolenia otrzymuje:
- materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej;
- imienny certyfikat ukończenia szkolenia.
Po szkoleniu każdy uczestnik będzie miał możliwość konsultacji z Prowadzącym szkolenie w specjalnie wyznaczonym terminie.
Co jest potrzebne żeby uczestnicy mogli brać udział w szkoleniu:
– komputer z dostępem do Internetu;
– działające głośniki lub wedle uznania słuchawki;
Platforma, na której odbywa się szkolenie, jest dostępna bezpośrednio przez przeglądarkę internetową, nie jest potrzebne pobieranie specjalnych programów.