LCPR na szlaku „Smaki Dolnego Śląska”

W dniach 4-5 czerwca 2019 r. Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze, w ramach wyjazdu studyjnego szlakami Dolnego Śląska „Smaki Dolnego Śląska” i „Szlak Piwa i Wina” odbyło szereg spotkań z Członkami Kapituły Szlaku Kulinarnego, właścicielami restauracji oraz zakładów znajdujących się na trasie szlaków. LCPR wizytował w Gospodzie Kruszyna, która znajduję się na szlaku „Smaki Dolnego Śląska”. Następnym celem wizyty na Szlaku była Willa Greta w Dobkowie, która serwuje dania wykonane na bazie produktów lokalnych producentów. W Kompleksie Dworzysko w Szczawnie Zdrój grupa miała okazję zapoznać się z wyjątkową ofertą tego miejsca, a także spróbować wyjątkowych dań Szefa Kuchni. Kolejnym punktem wyjazdu był Browar Regionalny „Sowie” w Bielawie, gdzie uczestnicy mieli okazję zapoznać się z całym procesem powstawania piwa lokalnego. Jednym z kluczowych punktów wizyty był udział w  Jarmarku Świętojańskim organizowanym w samym sercu Wrocławia. Na rynku swoją bogatą paletę produktów przedstawiało kilkudziesięciu wystawców, w tym również regionalni i lokalni producenci.

W drugim dniu uczestnicy wyjazdu mieli okazję odwiedzić Piernikarnię Wrocławską. Wizyta ta była okazją do poznania historii tego miejsca oraz procesu powstawania wrocławskich pierników. Kolejnym punktem programu był Sklep w Starej Rzeźni, którego spośród innych sklepów wyróżnia to, że w swojej ofercie ma ogromną różnorodność sprawdzonych, wysokiej klasy produktów od regionalnych i lokalnych producentów. Następnym ciekawym miejscem na szlaku „Smaki Dolnego Śląska” był Gastro Pub Wrocławska, który istnieje na rynku od 30 lat i serwuje kuchnię polską wraz z przedwojenną kuchnią wrocławską. Końcowym etapem wyjazdu były odwiedziny w Art Hotelu, gdzie grupa uczestniczyła w spotkaniu z Szefem Kuchni Art. Hotelu – Grzegorzem Pomietło oraz Zbigniewem Koźlikiem – szefem kuchni Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu. Obaj Panowie są Członkami Kapituły Szlaku Kulinarnego Smaki Dolnego Śląska.

W czasie wizyty we Wrocławiu nie zabrakło spotkania z głównymi twórcami szlaku „Smaki Dolnego Śląska” – Przewodniczącym Kapituły Szlaku Kulinarnego Smaki Dolnego Śląska, jednocześnie Dyrektorem Biura Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej we Wrocławiu, Panem Rajmundem Papiernikiem. W czasie spotkania obecni byli również inni członkowie Kapituły, współtwórcy i pomysłodawcy szlaku. Pani Barbara Jakimowicz-Klein – dziennikarka i pisarka z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Pani Agnieszka Hajbura-Michałowska – menedżer branży gastronomicznej z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Pan Wiesław Jurewicz – specjalista w zakresie tworzenia marki, wizerunku oraz strategii komunikacyjno-marketingowych oraz Pan Zbigniew Koźlik – Szef Kuchni Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu.

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze serdecznie dziękuje kapitule Szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska, za poświęcony czas, przekazane cenne wskazówki oraz inspiracje i porady dotyczące powstania Szlaku kulinarnego.