Rarytas lubuski w kuchni w Świebodzinie

 W dniu wczorajszym 30.10. odbył się „Rarytas lubuski w kuchni” w Świebodzinie!

W Powiatowy Zespół Szkół w Świebodzinie w pracowni przy ulicy Wojska Polskiego, Świebodzinie https://pzs.swiebodzin.pl/ uczniowie klas gastronomicznych pod okiem Szefa Kuchni Tomasz Proc prezentowali dania z produktów regionalnych od lubuskich producentów.

Uczniowie jaki produkty główny zaprezentowali rybę z Pliszki! Hodowla Pstrąga Pliszka Znacie te pstrągi?
Uczniowie w dwóch grupach przygotowywali wyjątkowe i smaczne dania.
W pierwszej grupie uczniowie wykonali:
⭐ Amelia i Natalia – puree ziemniaków i selera filet z pstrąga w sosie ziołowo-serowo- koperkowym
⭐ Kacper i Jędrek – pstrąg w sosie koperkowym
⭐ Julia i Wiktoria – pstrąg w sosie śmietankowo-brokułowym z pieczonymi ziemniakami
⭐ Wiktoria i Ania – pstrąg w sosie śmietanowo cytrynowym i puree z brokułami,
⭐ Maria i Weronika – pstrąg z koperkiem i puree ziemniaczane

⭐ Ida i Mikołaj pstrąg pieczony z sosem warzywnym i puree ziemniaczanym,

Druga grupa natomiast zabronowała:

⭐ Anastazja i Ania – pstrąg faszerowany pomidorem i pietruszką z sosem czosnkowym i ziemniakami,
⭐ Dominika i Daria – pstrąg z sosem pomidorowym, selerem i zapiekane ziemniaki z pietruszką,
⭐ Justyna i Maja – pstrąg na sosie pomidorowym z camembert puree ziemniaczanym z koperkiem,
⭐ Marta i Władek – pstrąg smażony z puree z fasoli z sosem śmietankowo-cytrynowym,
⭐ Patrycja i Ala – pstrąg w sosie z selera i pietruszki, puree z ziemniaków, brokuła i sera,
⭐ Waleria i Piotrek – pstrąg pieczony faszerowany z ryżem i smażonymi warzywami.

Dziękujemy za współprace producentom, szkole, uczniom, było wyjątkowo i bardzo smacznie!

Powiatowy Zespół Szkół w Świebodzinie

#rarytaslubuskiwkuchni #produktlubuski #wspierajlubuskichproducentow #kupujlokalnie #lubuskie #lcpr