Czas Wielkanocy zbliża się wielkimi krokami. To nie tylko moment odrodzenia i nadziei. To święto obchodzone na pamiątkę Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa, będące symbolem zwycięstwa życia nad śmiercią, a także wyjątkowy czas, który warto spędzić rodzinnie. Celebracja tego świątecznego czasu nie mogła by się obejść bez licznych rozmów, tradycyjnych potraw, czy barwnych, zdobionych pisanek. Warto, aby na stole wielkanocnym znajdowały się również lubuskie produkty regionalne, ponieważ są one gwarancją wysokiej jakości i dzięki nim przygotowane przez Was potrawy wielkanocne zostaną zapamiętane na długo. Poznajcie propozycje produktów od lubuskich producentów, które z pewnością wzbogacą Wasz wielkanocny stół, czy święconkę: Jajka – produkt, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, a także w święconce. Symbol nowego życia, a także odrodzenia. Warto zwrócić uwagę na jakość i miejsce pochodzenia wybieranych p[rzez nas jaj, najlepiej sprawdzą się te z wolnego wybiegu od kur hodowanych w naturalnych warunkach. Takie jajka znajdziecie m.in. u Pana Tomasza Jakiela z Lubuskiego Angusowa, które znajduje się w Droszkowie. Babka wielkanocna – to sztampowy wyrób cukierniczy kojarzony z Wielkanocą. Pachnąca i puszysta, choć dostępna bez większego problemu w dyskontach warto jednak zdecydować się na tę domową, bądź z lokalnych cukierni. W końcu taka babka to nie tylko pyszny deser, ale również symbol gościnności, dlatego warto by była ona jak najlepszej jakości. Jeżeli nie lubicie piec, polecamy babki m.in. od Cukierni Mąka i Cukier by Motyka, działającej m.in. w Żarach, ale ich produkty znajdziecie również na Twoim Zielonym Targu. Mazurek – kolejny wypiek typowo wielkanocny. Bogato zdobiony o kruchym spodzie, bogatej ilości kajmaku, konfitury i czekolady, ozdobiony bakaliami i lukrem. Ma wielu zwolenników, jednak nie każdy potrafi go zrobić. Niektóre mazurki to prawdziwe dzieła sztuki, będące słodką dekoracją każdego wielkanocnego stołu. Mazurków szukajcie m.in. w Piekarni – Cukierni Anters z Jabłonowa, którą również znajdziecie na Twoim Zielonym Targu. Chleb – nie mogłoby jego zabraknąć na wielkanocnym stole i w koszyczku ze święconką. To symbol życia i wspólnoty. Ten z lokalnych piekarni często jest gwarancją chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza, dzięki zastosowaniu składników wysokiej jakości i odpowiedniego czasu pieczenia i wyrastania. Obecnie na rynku mamy wiele rodzajów pieczywa, aby zadowolić oczekiwania Konsumentów. Jeżeli lubicie chleb żytni i orkiszowy spróbujcie bochenków wytwarzanych przez Zdrowy Bochen z Zielonej Góry, dostępnych na Twoim Zielonym Targu. Biała kiełbasa – jedno z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych dań mięsnych. Kiełbasa od regionalnego producenta ma wyjątkowy smak, dzięki zastosowaniu lokalnej receptury, najwyższej jakości mięsa i przypraw podkreślających jej smak – czosnku, majeranku i pieprzu. Po tę od Salcum Fixum z Sulechowa już długo przed Wielkanocą trwają zapisy. Wystawcę również przed Wielkanocą znajdziecie na Twoim Zielonym Targu i w sklepach firmowych zlokalizowanych w Zielonej Górze. Żurek – typowa zupa kojarzona z okresem Wielkanocy, aromatyczna, lekko kwaśna z dodatkiem kiełbasy i jajka. Mimo że, powstaje z prostych składników wymaga czasu i serca, a także zakwasu dobrej jakości. Taki zakwas znajdziecie m.in. u Pani Renaty Karwan ze Smaków Przylasek (Przylaski). Sałatka jarzynowa – czyż nie ma bardziej świątecznej sałatki od tej? Kolorowa, sycąca, pełna smaku alternatywa na tzw. ,,czarną godzinę”. Składniki są proste, jednak ile osób tyle sałatek. Każda jest inna, ponieważ każdy z nas dodaje do niej coś innego i bazuje na innych proporcjach. Podstawą są jednak dobrej jakości jarzyny. Takie znajdziecie m.in. od Gospodarstwa Twój Targ, którego warzywniak znajdziecie w Zielonej Górze, a stanowisko podczas trwania Twojego Zielonego Targu. Mając już wszelkie potrawy zarówno na wielkanocny stół, jak i do wielkanocnej święconki warto również zadbać o ich wygląd. Pięknym kolorowym elementem będą m.in. różnorodnie zdobione pisanki. Tutaj warto jednak pobudzić swoją inwencję twórczą. Zdradzimy Wam jak samodzielnie stworzyć prostymi technikami piękne wielkanocne jajka, które ucieszą Wasze oko, a także spodobają się Waszym gościom. Poznajcie techniki zdobienia jajek wielkanocnych, dzięki Dorocie Krzywdzie z ,,Biały Tulipan”: Pamiętajcie: zawsze w koszyczku powinno znaleźć się ugotowane jajko w białej skorupce i drugie zabarwione na brązowo w łupinkach od cebuli. 1. Batikowe zdobienie jajek czyli rysowanie wzorków na jajku woskiem pszczelim, za pomocą pisaka (może to być prosty patyczek który z jednej strony ma wbitą szpilkę z małym łebkiem a z drugiej z grubym, dzięki czemu będzie można rysować różnej grubości wzorki). Potrzebujemy też wosk pszczeli, który rozgrzewamy w kominku ceramicznym (mała świeczka wystarczy do rozgrzania wosku) oraz słoiki z roztworami woda+ barwnik+ ocet. Technika batikowa polega na rysowaniu wzorów na skorupce jajka roztopionym woskiem, a następnie barwieniu jaj (czyli chowaniu wzorków w danym kolorze) bo proces zdobienia i barwienia możemy powtarzać kilkukrotnie jednak trzeba pamiętać żeby zacząć od barwienia w jak najjaśniejszym barwniku np: na białym jajku malujemy wzorki i barwimy w żółtym barwniku, następnie malujemy woskiem na żółtym jajku i barwimy w pomarańczowym, potem malujemy na pomarańczowym wzorki i barwimy w zielonym barwniku. Po zakończonym procesie malowania woskiem i barwienia jajko ogrzewamy np suszarką i wycieramy rozgrzany wosk w papierową serwetkę. W ten sposób otrzymamy pisankę z wieloma kolorowymi wzorkami. Wzory podpatrujemy ze stron muzeum. 2. Smocze jaja nowoczesna technika zdobienia
Nożyczkami tniemy na kwadraciki, trójkąty suche łupiny od cebuli: żółtej, białej i czerwonej. Następnie potrzebujemy rajstopy, na które wsypujemy kolorowe łupinki i wkładamy jajo białe, które szczelnie zawiązujemy tak aby łupinki cebulowe były rozmieszczone po całym jajku. Gotujemy w czystej wodzie, a następnie chłodzimy i wkładany do wody z spożywczym barwnikiem w kolorze zielonym. Po zabarwieniu skorupki na zielono wyciągamy jajko rozwiązujemy rajstopy, odczepiamy łupinki cebuli. Aby jajko błyszczało nacieramy je tłuszczem np. olejem i polerujemy.
Do barwienia możemy zastosować oczywiście naturalne barwniki np. czerwona kapusta. P.o. Dyrektora Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze Marta Forszpaniak wraz z Pracownikami życzą wszystkim czytelnikom cudownych świąt wielkanocnych, bogatych w pełen regionalnych smaków stół wielkanocny i w własnoręcznie zdobione pisanki.