Kaziuki 2025 – relacja
W niedzielę 06 kwietnia br. w Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli odbyły się ,,Kaziuki”, podczas których odwiedzający mieli możliwość skorzystać z oferty od lubuskich producentów!

Podczas wydarzenia obecna była oczywiście Strefa Produktu Regionalnego Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego, w której, oprócz licznych stoisk producentów regionalnych czekały na odwiedzających liczne atrakcje!

Jedną z nich były DARMOWE DEGUSTACJE produktów regionalnych od naszych lokalnych producentów, które wydawane były w przyczepie gastronomicznej Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego., zgodnie z rozkładem:

.11:00- 13:00 – „Wianeczki” KGW Kotowice – żur z mięsiwem, grzybami i jajkiem,

13:15- 13:30 – Decowa Manufaktura – wyroby z dziczyzny,

13:45- 14:00 – ANTERS Piekarnia-Cukiernia – babka wielkanocna,

14:15- 14:30 – Salcum-Fixum – wyroby mięsne,

14:45- 15:00 – Masarnia Motyka – tradycyjne wędliny.

Obok przyczepy gastronomicznej znajdował się również namiot LCPR, w którym odbywały się DARMOWE WARSZTATY RĘKODZIELNICZE pn. „Wiosenny zew i wielkanocny siew” prowadzone przez MagFlor Magdalena Winnicka, podczas których uczestnicy mieli okazję zasiać owies i rzeżuchę w przepięknych glinianych misach stworzonych przez Fundacja Panopticum. Podczas wydarzenia odbyły się cztery tury warsztatów:

  • I tura – g. 11:00
  • II tura – g. 12:00
  • III tura – g. 13:00
  • IV tura – g. 14:00.

Przez całe wydarzenie odwiedzający mieli również okazję zaopatrzyć się w najnowsze wydanie Nawigatora Lubuskiego.

#wspieramlubuskichproducentow