Ładowanie Wydarzenia
  • To wydarzenie minęło.

Wokół mąki i chleba – ludowe tradycje dożynkowe

4 października @ 10:00 - 15:00

| 8,00zł

„Wokół mąki i chleba – ludowe tradycje dożynkowe”

Organizator: Urząd Marszałkowski Departament Programu Obszarów Wiejskich oraz Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli

Już 4 października 2020 w godzinach 10:00 – 15:00 zaprosimy Państwa na szereg działań związanych z jesiennymi pracami gospodarczymi, które odbywały się na terenach polskiej wsi.

Podczas wydarzenia będą Państwo mieli okazję zobaczyć przy pracy młyn wodny z Sądowa. Zaprezentujemy tradycyjne młynarstwo i sposoby przemiału zboża.

Pokażemy również przemiał zboża na żarnach rotacyjnych, jesienne prace na polu, czyli orkę i siew zboża i żyta.

Dożynki zawsze były obchodzone hucznie, jest to uroczyste zakończenie żniw i prac polowych, dlatego podczas naszej imprezy odbędzie się parada starych ciągników.

Jest to również czas, w którym przygotowuje się rodziny pszczele do zimowania. Zaprosimy do pasieki na pokaz jesiennych prac związanych z ulami.

Rodzinne grzybobranie to propozycja dla rodzin, które będą chciały wystartować w konkursie – szczegóły w osobnym wydarzeniu.

Zapraszamy na wystawy:
„Archaiczne narzędzia rolnicze” – Stodoła z Królowa
„Od ziarna zboża, mąki, podpłomyka i chleba do piekarnika” – Stajnia z Mariankowa
„Rewolucja przemysłowa w rolnictwie” – Zagroda z Cisowa i Mariankowa

Odbędą się warsztaty:
✔Warsztaty wytwarzania mieszanek chlebowych
(4 edycje warsztatów, każda po max. 10 osób o godz. 11.00; 12.00; 13.00; 14.00)
✔Warsztaty wypieku chleba wraz z degustacją
✔Warsztaty zielarskie i parzenia kawy z żołędzi wraz z degustacją
✔Tradycyjne warsztaty jesienne dla dzieci oraz warsztaty rzeźbienia w ziemniaku
✔Warsztaty tworzenia świec z wosku pszczelego

Pokazy:
✔Tradycyjnego przemiału zboża w młynie wodnym i na żarnach
✔Pokaz tradycyjnej obróbki zboża
✔Pokaz wybijania kaszy w stępie
✔Pokaz jesiennych prac polowych
✔Pokaz sklejania uli i zbijania ramek do uli
✔Pokaz tradycyjnego wyrobu masła wraz z degustacją
✔Pokaz wypieku racuchów wraz z degustacją
✔Pokaz pieczenia podpłomyków wraz z degustacją
✔Pokaz plecenia koszy wiklinowych

Poczęstujemy Państwa po gospodarsku ziemniakami z parnika z okrasą z masła i oleju lnianego, podpłomykami i świeżym chlebem, kawą żołędziową i herbatami ziołowymi.

Zaprosimy do tradycyjnej kuchni polowej na degustację rozgrzewającej zupy oraz do odpoczynku przy wspólnym ognisku z kiełbaskami.

Odbędzie się jarmark z produktami regionalnymi i rzemieślniczymi

Wstęp: 8,00zł

Szczegóły

Data:
4 października
Czas:
10:00 - 15:00
Koszt:
8,00zł
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/765365967530206/

Miejsce

Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze-Ochli
Ochla-Muzealna 5
Zielona Góra, lubuskie 66-006 Polska
+ Google Map

O nas

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze
ul. Wyczółkowskiego 2
65-140 Zielona Góra
tel. +48 68 326 74 01
fax. +48 68 320 75 38
e-mail: sekretariat@lcpr.pl

Nadchodzące wydarzenia

W najbliższym czasie nie są zaplanowane żadne wydarzenia.

Zmiana rozmiaru
Zmiana kontrastu