Konferencja prasowa w ,,Gościńcu u Deców”

W dniu dzisiejszym, w Kargowej Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego zorganizowało konferencję prasową, poświęconą niedawno otwartej restauracji, serwującej dania z wykorzystaniem produktów regionalnych. Głównym produktem królującym w karcie jest dziczyzna. Mowa o ,,Gościńcu
u Deców”
, który najlepiej opisują słowa właścicieli:

,,Cenimy produkty najwyższej jakości. Działamy lokalnie – współpracujemy z lokalnymi producentami. Osobiście dobieramy dostawców, znamy ich produkty – w myśl zasady, że dobrzy ludzie robią dobre rzeczy. Łączy nas pasja. Stawiamy na swoje pomysły. Stawiamy na jakość”.


Te słowa Magdaleny i Mirosława Dec oraz Małgorzaty Pawlus poświadczają smak i jakość serwowanych przez nich produktów, których posmakować można w Gościńcu.

W konferencji uczestniczył Wicemarszałek Województwa Lubuskiego Pan Stanisław Tomczyszyn, który zaznaczył, że smak lubuskich produktów regionalnych doceniany jest w wielu organizowanych konkursach, o czym świadczy duża liczba nagród i odznaczeń przyznawanych lubuskim producentom.

Województwo lubuskie utożsamia się bogatą turystyką kulinarną, co zauważone jest poza granicami naszego regionu. Przykładem smaku, który doceniony został przez polskich smakoszy są produkty, wytwarzane przez właścicieli ,,Gościniec u Deców”. Zostali oni wielokrotnie odznaczeni m.in. Perłą oraz medalem Targów, zdobytym na Targach Smaki Regionów w Poznaniu. Ich produkty znajdują się również na Ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych – podkreśla Wicemarszałek Tomczyszyn.

Podczas konferencji Państwo Magdalena i Mirosław Dec oraz Pani Małgorzata Pawlus – właściciele ,,Gościńca u Deców” przedstawili całą historię powstania Gościńca, a także smak serwowanych posiłków. Jednocześnie podkreślili, że tworząc kartę dań zależało im na sezonowości i świeżości tworząc nieustannie nowe warianty swoich dań.

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego swoimi działaniami stara się propagować wybór produktów regionalnych. Dziczyzna często niedoceniana jest przez odbiorców. Jej wartości odżywcze oraz walory podkreślał podczas konferencji Pan Jacek Banaszek, Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowiectwa Okręg w Zielonej Górze.

Zapraszamy serdecznie do odwiedzenia ,,Gościńca u Deców”:

Karszyn 10, 66-120 Kargowa

Czynne:

Sobota: 13:00 – 22:00

Niedziela 13:00 – 20:00

Wspierajmy Lubuskich Producentów!