Zakład Przetwórstwa Spożywczego i Handlu – Henryk Kuźma

Opis

Rodzaje wytwarzanych produktów:

  • twaróg półtłusty krajanka
  • twaróg półtłusty pakowany w kostki 250 gram pakowany próżniowo vacum
  • twaróg pełnotłusty \’Krówka\’ pakowany w kostkę 250 gram i próżniowo
  • twaróg „Klinek” w kształcie serca o wadze 30-40 dkg pakowany próżniowo
  • Masło w kształcie pacynki zawijane ręcznie o wadze 300 gram i 500 gram oraz kostki 200 i 250 gram
  • śmietana ukwaszona 18% tłuszczu w kubkach
  • śmietana ukwaszona 12% tłuszczu
  • śmietana 40% tłuszczu o gramaturze 250 i 400 gram pakowane w butelki
  • serki homogenizowane waniliowe 125 gram
  • sławska maślanka 1 litr butelka
  • zakwas sławski 400 gram butelka
  • serwatka świeża 1 litr butelka

Dostępność produktów:

Nasze produkty sprzedajemy w małych sklepach lokalnych, które jeszcze istnieją oraz prowadzimy sprzedaż poprzez autosklepy. Sprzedaż na targowiskach z autosklepów odbywa się w godzinach 6.00-12.00 w Żarach, w Sulechowie, we Wschowie, w Babimoście, w Głogowie i w Sławie.

Posiadamy także, własną hurtownie, gdzie jest prowadzona sprzedaż detaliczna, towar dowozimy do 70 km.

Opis działalności:

Prowadzimy od 1992 roku mały Zakład Mleczarski przetwórstwa mleka i wyrobów artykułów nabiałowych. Produkujemy tradycyjnie jak dawniej – bez dodatku polepszaczy, środków konserwujących oraz polepszaczy smaku. Obecnie zatrudniamy 22 osoby. Głównie zajmujemy się produkcją masła i twarogów.

Mamy zdolność produkcyjną do przerobu 50 000 litrów mleka na dobę. W tej chwili produkcja Nasza jest ograniczona zbytem, zmniejsza się ilość punktów sprzedaży regionalne sklepy, Powstają galerie i markety, które nie chcą Naszych produktów, gdyż ich termin przydatności do spożycie jest krótki ( brak chemii).

Jesteśmy producentem masełka, twarogów, serka homogenizowanego waniliowego, śmietan, maślanki, serwatki, zakwasu – wszystkie produkty są produkowane naturalnie bez konserwantów.

Mleko skupujemy codziennie od indywidualnych rolników dobrych gospodarstw objętych kontrolą weterynaryjną.

Rok 2010 Zostaliśmy Laureatem Tytułu POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI za serek homogenizowany waniliowy,
Rok 2011 otrzymaliśmy Dyplom Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego ” Agro Polska” za ser twarogowy półtłusty „Krajanka” oraz ser twarogowy „Krówka sławska”
Rok 2011 otrzymaliśmy Certyfikat z Towarzystwa Nasze Dobre Lubuskie za masło sławskie.
Rok 2012 z Międzynarodowych Targów Rzeszowskich otrzymaliśmy licencję na produkty: Klinek i krówka sławska – twarogi pełnotłuste, krajanka – twaróg półtłusty.
Rok 2013 otrzymaliśmy Certyfikat z Sławski Produkt Herbowy za Twaróg Krajankę.
Rok 2014 otrzymaliśmy Certyfikat z Międzynarodowych Targów Rzeszowskich za Klinek pełnotłusty, Krówkę sławską i Twaróg półtłusty.
Rok 2014 braliśmy udział w Programie Promocyjnym „Doceń Polskie”, gdzie Masło sławskie i twaróg półtłusty Krajanka dostały tytuł ” TOP PRODUKT”
Rok 2018 Masło sławskie zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa.

Informacje

  • Nazwa : Zakład Przetwórstwa Spożywczego i Handlu Henryk Kuźma
  • Imię i nazwisko : Henryk Kuźma
  • Ulica : Piwna 2
  • Miejscowość : 67-410 Sława
  • Telefon kontaktowy : 68 356 64 36
  • Adres e-mail : henryk.kuzma@zpsih.com.pl
  • Kategoria : produkty-mleczne

O nas

Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze
ul. Wyczółkowskiego 2
65-140 Zielona Góra
tel. +48 68 326 74 01
fax. +48 68 320 75 38
e-mail: sekretariat@lcpr.pl

Nadchodzące wydarzenia

  1. Lubuskie Święto Chleba – Bogdaniec 2019

    Sierpień 24 @ 08:00 - Sierpień 25 @ 01:00
  2. Dożynki Gminne – Jazów 2019

    Sierpień 24 @ 14:00 - Sierpień 25 @ 03:00