LCPR na XXI Lubuskim Święcie Plonów w Krzeszycach

08 września 2019 roku  Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze wzięło czynny udział w wydarzeniu pn. „XXI Lubuskie Święto Plonów – Dożynki Wojewódzkie” odbywającym się w Krzeszycach.

Podczas Dożynek wręczone zostały odznaczenia przyznane przez Radę Programową LCPR – ręcznie wykonane deski z grawerem”AMBASADOR” Jest to wyróżnienie dla wszystkich tych, którzy przyczynili się do powstania naszej jednostki oraz dla osób wspierających i promujących producentów produktów regionalnych i lokalnych w województwie lubuskim.

Miło jest nam także poinformować, że stoisko LCPRu zostało również wyróżnione pierwszym miejscem w konkursie na „Najładniejsze stoisko wystawy rolniczej”.

LCPR na tegorocznych Dożynkach Wojewódzkich stworzyło STREFĘ PRODUKTU REGIONALNEGO I LOKALNEGO w której zaprezentowali się Producenci z województwa lubuskiego. Swoje produkty prezentowali m.in. Masarnia Salcum-Fixum, Pasieka Dutkowiak, Browar EDI, Zakład Piekarsko-Cukierniczy ANTERS, Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie BIO-LAS, Pasieka Rygalscy, Mistrz Pszczelarski Wiesław Dudek, Gospodarstwo Rolno-Warzywne Henryk Sondej oraz Kaktusiarnia Pana Zdzisława Kondratowicza.

Na stoiskach rękodzielniczych Panie rękodzielniczki z Muzeum Etnograficznego z Zielonej Góry-Ochli prezentowały swoje prace oraz prowadziły warsztaty dla dzieci i dorosłych z filcowania na mokro.

Stoisko LCPRu cieszyło się dużym zainteresowaniem przez liczne gry i zabawy z użyciem naszego Koła Fortuny. Dzieci i dorośli mogli sprawdzić swoją wiedzę odpowiadając na pytania o tematyce dożynkowej.

Najmłodsi uczestnicy imprezy mogli zająć się kolorowaniem, rozwiązywaniem labiryntów oraz rebusów. 

Osoby zainteresowane współpracą z naszą jednostką mogły wypełnić ankietę i tym samym dołączyć do tworzonej bazy producentów produktów regionalnych i lokalnych.